Hormon rendszer – Endokrin rendszer

 A hormon rendszer (más néven endokrin rendszer) a testben működő mirigyek és szervek hálózata, amelyek hormonokat termelnek.

Hormon rendszer

 A hormon rendszer (más néven endokrin rendszer) a testben működő mirigyek és szervek hálózata, amelyek hormonokat termelnek.

A hormonok a test által létrehozott kémiai hírvivők. Információkat továbbítanak az egyik sejtkészletből a másikba, a test különböző részeinek funkcióinak összehangolása érdekében.

A hormonok fontosak a test szinte minden sejtjének működéséhez.

Ezek a hormonok szabályozzák a test növekedését, anyagcseréjét (a test fizikai és kémiai folyamatait), valamint a szexuális fejlődést és működést.

 

A hormon rendszer részei, amelyek hormonokat termelnek: hipotalamus, agyalapi mirigy , tobozmirigy , pajzsmirigy , mellékpajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, petefészkek és a herék.

Minden mirigy egy vagy több hormont termel. Egyes hormonok a test szinte minden sejtjét befolyásolják.

Mások csak csekély számú sejtet befolyásolnak bizonyos szervekben.

Amikor egy hormon felszabadul egy mirigyből, az átáramlik a testben. Elhalad a legtöbb sejtnél, de végül eléri a célt.

Amikor eléri a célt, hozzákapcsolódik egy adott sejttípushoz, úgynevezett receptor sejthez.

A hormon felgyorsítja a sejteket, felszabadíthat egy másik hormont, felszívhatja a cukrot a vérből,

visszatarthatja a vizet a vesékből, vagy a test sok más fontos funkciójának egyikét.

 

A hormon rendszernél lehetséges, hogy a mirigyek túl sok vagy túl kevés hormont termelhetnek, vagy a célsejtek nem reagálnak megfelelően a hormonokra. 

A hormon rendszernél lehetséges, hogy a mirigyek túl sok vagy túl kevés hormont termelhetnek, vagy a célsejtek nem reagálnak megfelelően a hormonokra. 

Hormonproblémák:

Cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, mint például pajzsmirigy alul működés vagy pajzsmirigy túlműködés.

Cushing-szindróma (a betegség, amelynek tünetei a mellékvesekéreg túlműködésének következtében alakulnak ki).

Néhány termékenységi probléma veleszületett mellékvese hiperplázia.

Ezeket a problémákat általában a test által termelt hormon mennyiségének ellenőrzésével kezelik.

Az endokrinológus segíthet a probléma diagnosztizálásában és kezelésében.

A hormon rendszernél lehetséges, hogy a mirigyek túl sok vagy túl kevés hormont termelhetnek, vagy a célsejtek nem reagálnak megfelelően a hormonokra. 

A hormon rendszernél lehetséges, hogy a mirigyek túl sok vagy túl kevés hormont termelhetnek, vagy a célsejtek nem reagálnak megfelelően a hormonokra. 

Hypothalamus

A hypothalamus az agy alsó középső részében található. Az agy ezen része fontos a telítettség, az anyagcsere és a testhőmérséklet szabályozásában. Ezen felül olyan hormonokat választ ki, amelyek stimulálják vagy elnyomják a hormonok felszabadulását az agyalapi mirigyben. Ezek közül a hormonok közül sok felszabadít hormonokat, amelyek egy artériába (hipofízis portálrendszerbe) kiválasztódnak, amely közvetlenül az agyalapi mirigybe viszi őket. Az agyalapi mirigyben ezek a felszabadító hormonok stimuláló hormonok szekrécióját jelzik.

 

Agyalapi mirigy

Az agyalapi mirigy az agy alján található, a hypothalamus alatt és nem nagyobb, mint egy borsó. Gyakran tekintik az endokrin rendszer legfontosabb részének, mivel olyan hormonokat termel, amelyek más endokrin mirigyek sok funkcióját szabályozzák. Amikor az agyalapi mirigy nem termel egy vagy több hormonját, vagy ezekből nem elég, akkor ezt hipopituitarizmusnak nevezzük.

Az agyalapi mirigy két részre oszlik:

Az elülső lebenyre és a hátsó lebenyre.

Az elülső lebeny a következő hormonokat állítja elő, amelyeket a hipotalamusz szabályoz:

 

Növekedési hormon:

Stimulálja a csontok és szövetek növekedését (A növekedési hormon hiány növekedési hiányt eredményez. A növekedési hormon hiány felnőtteknél

problémákat okoz a megfelelő testzsír, izom- és csonttömeg fenntartásában. Az érzelmi jólétben is szerepet játszik.)

 

Pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH):

stimulálja a pajzsmirigy pajzsmirigy-hormonok előállítását (A pajzsmirigyhormonok hiányát akár az agyalapi mirigy hibája, akár maga a pajzsmirigy

hypothyreosis miatt nevezik .)

 

Adrenokortikotropin hormon (ACTH):

serkenti a mellékvesét, hogy számos rokon szteroid hormont termeljen

 

Luteinizáló hormon ( LH ) és a tüszőket stimuláló hormon (FSH):

Hormonok, amelyek szabályozzák a szexuális funkciót és a szexuális szteroidok , az ösztrogén és a progeszteron termelődését nőkben, vagy a tesztoszteron termelődését férfiakban

 

Prolaktin:

Hormon, amely serkenti a nők tejtermelését

 

A hátsó lebeny a következő hormonokat termeli, amelyeket a hipotalamusz nem szabályoz.

 

Antidiuretikum hormon ( vazopresszin ):

Szabályozza a vesék által okozott víz vesztést

 

Oxitocin :

Összehúzza a méhet a szülés során és serkenti a tejtermelést.

A hipofízis által kiválasztott hormonok valójában az agyban termelődnek, és idegeken keresztül jutnak el az agyalapi mirigybe.

Az agyalapi mirigyben tárolódnak.

Oxitocin : Összehúzza a méhet a szülés során és serkenti a tejtermelést. A hipofízis által kiválasztott hormonok valójában az agyban termelődnek, és idegeken keresztül jutnak el az agyalapi mirigybe. Az agyalapi mirigyben tárolódnak. 

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak alsó első részében található. Termelő pajzsmirigy hormonokat állít elő, amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét. Ezenkívül szerepet játszik a gyerekek csont növekedésében, valamint az agy és az idegrendszer fejlődésében . Az agyalapi mirigy szabályozza a pajzsmirigyhormonok felszabadulását. A pajzsmirigyhormonok segítenek fenntartani a normál vérnyomást , a pulzusszámot, az emésztést, az izomtónust és a reproduktív funkciókat.

 

Mellékpajzsmirigyek

A mellékpajzsmirigy kétféle kis mirigypár, amelyek a pajzsmirigy felületébe vannak beágyazva, egy-egy oldal mindkét oldalon. Felszabadítják a mellékpajzsmirigy hormont, amely szerepet játszik a vér kalciumszintjének és a csont anyagcserének szabályozásában.

 

Mellékvese

A két mellékvese háromszög alakú mirigyek, amelyek mindegyik vese tetején helyezkednek el. A mellékvesék két részből állnak. A külső rész a mellékvese kéregben , és a belső része az úgynevezett mellékvesevelő. A külső rész kortikoszteroidoknak nevezett hormonokat termel, amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét, a só és víz egyensúlyát a testben, az immunrendszert és a szexuális funkciókat. A belső rész, vagy a mellékvese medulla, katecholaminoknak nevezett hormonokat (például adrenalin) termel. Ezek a hormonok segítik a testet a fizikai és érzelmi stressz kezelésében azáltal, hogy növelik a pulzusszámot és a vérnyomást.

 

Tobozmirigy

A tobozmirigy az agy közepén helyezkedik el. Kiválaszt egy melatonin nevű hormont , amely segíthet a test ébrenlét-alvási ciklusának szabályozásában .

 

Reproduktív mirigyek

A nemi hormonok fő forrása a reproduktív mirigyek. A férfiakban a herékben található here androgéneknek nevezett hormonokat választanak ki, amelyek közül a legfontosabb a tesztoszteron. Ezek a hormonok számos férfi tulajdonságot befolyásolnak (például a szexuális fejlődést, az arc- és a szemszőrzet növekedését), valamint a spermatermelést. A nőknél a méh mindkét oldalán elhelyezkedő petefészek ösztrogént és progeszteront termelnek. Ezek a hormonok ellenőrzik a női tulajdonságok kialakulását (például az emlő növekedését), és részt vesznek a reproduktív funkciókban (például a menstruáció , a terhesség ).

 

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy egy hosszúkás szerv, amely a has hátsó része felé helyezkedik el a gyomor mögött. A hasnyálmirigy emésztési és hormonális funkciókkal rendelkezik. A hasnyálmirigy egy része, az exokrin hasnyálmirigy az emésztő enzimeket választja ki. A hasnyálmirigy másik része, az endokrin hasnyálmirigy az inzulinnak és a glukagonnak nevezett hormonokat választja ki . Ezek a hormonok szabályozzák a vér glükózszintjét ( cukor ).

A hasnyálmirigy egy hosszúkás szerv, amely a has hátsó része felé helyezkedik el a gyomor mögött. A hasnyálmirigy emésztési és hormonális funkciókkal rendelkezik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .