Nyirokrendszer – Szív és vérkeringés

Az immunrendszer erős marad ha a szervezet méreganyagait, szennyező anyagait, az adalékanyagokat kitisztítjuk a keringési rendszerből!

Nyirokrendszer – Szív és vérkeringés

Az immunrendszer erős marad ha a szervezet méreganyagait, szennyező anyagait, az adalékanyagokat kitisztítjuk a keringési rendszerből!
A keringési rendszer olyan mint egy csőhálózat, amely eléri a test minden részét. Ha túlzottan szennyezettek a csövek, akkor a keringés lelassul.
Annak érdekében, hogy a keringés folyamatosan mozgásban legyen, nem árt ismerni a keringés alapjait és a működésük folyamatát.

A keringési rendszer két különálló, egymással párhuzamosan működő rendszerből áll.
A szív és érrendszeri keringési rendszerből és a nyirok keringési rendszerből.
A tápanyagban gazdag vér kering az ereken keresztül, hajszálereken (kapillárisokon).
A közeli szöveti sejtekben a tápanyagok és a szennyeződések kicserélődnek. A vérből kiszorított folyadékot a nyirok továbbítja a nyirokcsomókba (a vénához hasonló csöveken keresztül), ahol a folyadékot semlegesíti, kiszűri és végül visszajutnak a véráramba.

Szív és vérkeringés

A szív a vérkeringési rendszer mögött van és szivattyúzza a vért az erekben, és a test minden részét ellátja a megfelelő működéshez szükséges oxigénnel és tápanyagokkal.
Rossz keringés esetén a véráramlás nemcsak károsodik, ami veszélyezteti a vérellátást, hanem a szívet is indokolatlanul terheli. Mindkettőnek negatív következményei vannak, és különféle egészségügyi problémákhoz vezethetnek.
A rossz keringés közvetlenül szívrohamhoz, stroke-hoz, szembetegséghez, vesebetegséghez és lábizom fájdalomhoz vagy gyengeséghez vezethet. De a rossz vérkeringés szintén szerepet játszik szinte minden betegségben, a demenciától a cukorbetegségig, az influenzától a májzsugorig.

 

A rossz keringés közvetlenül szívrohamhoz, stroke-hoz, szembetegséghez, vesebetegséghez és lábizom fájdalomhoz vagy gyengeséghez vezethet. De a rossz vérkeringés szintén szerepet játszik szinte minden betegségben, a demenciától a cukorbetegségig, az influenzától a májzsugorig.

Nyirokkeringés

A nyirokkeringési rendszere közvetlenül együtt működik a vérkeringési rendszerrel, hogy a vér és a nyirokfolyadék szintjét egyensúlyban tartsa, és kitisztítsa a méreganyagokat a testből.

Ezenkívül immunsejteket hordoz az egész testben, hogy megvédje a fertőzésektől.
A nyirokrendszert a gravitáció, az izmok összehúzódása (testmozgás), a hidroterápia (váltakozó forró és hideg víz a bőrön), a légzés, a nyiroktisztító terápiák és a masszázs működteti!

Ha a nyirokkeringése lelassul vagy stagnál, akkor a toxinok felhalmozódnak, és az immunsejtek nem jutnak el a test azon területeire, ahol szükség van rájuk, különféle betegségeket okozva, amelyek közül a legismertebb a fájdalom és duzzanat ( nyiroködéma). A csecsemőmirigy (thymus), a mandulák és a lép az immunrendszer legfontosabb alkotóelemeinek romlását is okozhatja, és gyengítheti a szervezet ellenállóképességét a fertőzések és betegségek leküzdésével szemben.
Számos egyszerű és hatékony módszer van a szív és érrendszeri, valamint a nyirokkeringési rendszer egészségének fenn tartására.

Ügyeljünk arra, hogy minden nap elegendő vizet igyunk, és ne száradjunk ki!

A víz segít a toxinok kiürítésében a rendszerből, tehát a megfelelő folyadék bevitel mindenképpen komoly jelentőséggel bír a vese működésében.

A sport tevékenységek javítják az általános erőnlétet (Kardió, erőnléti edzés), hozzájárul az egészséges keringési rendszerhez.

A rendszeres aerob tevékenység jó hatással van a szív egészségére és az erekre. A rezisztencia edzés növeli az izomtömeget, ami növeli mind a vérkeringés, mind a nyirokkeringés hatékonyságát.

A nyirok immunsejtekből áll, tehát a nyirok minőségét javítják az immunitást fokozó gyakorlatok, beleértve az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet és a testsúly ellenőrzést.

A testre ható masszázs(nyirokmasszázs, gyógymasszázs) serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést, segítve a folyadék mozgatását.

A masszázs enyhíti a fájdalmat, csökkentve a gyulladást, felgyorsítva a gyógyulást.

A nyirokcsomókra és az erekre irányuló speciális nyomás alkalmazásával a nyirokterápiára képzett masszőr közvetlenül megcélozhatja a nyirokrendszert, hogy aktiválja a nyirokfolyadék keringését, és serkentse az immun és parasimpatikus idegrendszer működését.

A technika magában foglalja a kéz lapos tartását és a test fölött történő mozgatását a nyirokáramlási minták felismerése és felmérése céljából, valamint hullámszerű mozgásokkal történő mozgatását az elzáródások felszabadítása érdekében a nyirokcsomók és az erek hálózatában.

A nyirokürítő terápia előnyei között szerepel a gyulladásos reakciók (mind akut, mind krónikus) csökkentése, méregtelenítés, a szövetek regenerálása és a  mély relaxáció.

A nyirokrendszer fehérvérsejteket termel, hogy egészséges legyen, ha vírus, baktérium vagy idegen test kerül be a testbe.

A nyirok tiszta vagy fehéres folyadék a nyirokrendszerben, amely az immunrendszer jelentős részét képezi.

A szervezetben több nyirokfolyadék van, mint a vér.

A nyirokcsomók előállítják a fehérvérsejteket és kiszűrik a nyirokfolyadékot.

A bab alakú nyirokcsomók néha érzékelhetőek, ha duzzadtak.

Többnyire a hónaljban és a nyakban lehet érezni őket.

Az artériás vérkapillárisokból a szövetekbe eljutó plazma kb. 90% -a visszatér a vénás kapillárisok révén és vissza a vénák mentén.

A fennmaradó 10% -ot a nyirokcsövek visszajuttatják.

Az artériás vérkapillárisokból a szövetekbe eljutó plazma kb. 90% -a visszatér a vénás kapillárisok révén és vissza a vénák mentén.

Az immunrendszer

A nyirokrendszer fehérvérsejteket vagy limfocitákat termel, amelyek kulcsfontosságúak a fertőzések megelőzésében.

A test első védelmi vonala a következőket foglalja magában:

fizikai akadályok, például a bőr

mérgező gátak, például a gyomor savas tartalma

„Hasznos” baktériumok a testben

A kórokozóknak azonban a védekezés ellenére gyakran sikerül bejutniuk a testbe. Ebben az esetben a nyirokrendszer lehetővé teszi immunrendszerünk megfelelő reakcióját.

Ha az immunrendszer nem képes leküzdeni ezeket a mikroorganizmusokat vagy kórokozókat, ártalmasak lehetnek és akár halálos is lehetnek.

Számos különböző immunsejt és speciális molekula működik együtt a nem kívánt kórokozók leküzdésében.

Hogyan küzd a nyirokrendszer a fertőzés ellen?

A nyirokrendszer fehérvérsejteket termel, amelyeket limfocitáknak neveznek.

Kétféle limfocita, T-sejt és B-sejt létezik. Mindketten átjutnak a nyirokrendszeren.

Amikor elérik a nyirokcsomókat, szűrik és aktiválódnak.

Ahogy a limfociták aktiválódnak, antitesteket képeznek és elkezdik védeni a testet.

Emellett képesek antitesteket előállítani és emlékeznek ha már a múltban találkoztak a specifikus kórokozóval.

A nyirokcsomók „gyűjteményei” a nyakban, a hónaljban és az ágyékban koncentrálódnak.

Ezt a nyak egyik vagy mindkét oldalán érzékeljük, amikor egy betegségre válaszul úgynevezett „duzzadt mirigyek” alakulnak ki.

Amikor a limfociták először találkoznak a kórokozókkal a nyirokcsomókban, kommunikálnak egymással, és elindítják védekező válaszukat.

Az aktivált limfociták a nyirokrendszeren keresztül elérik a véráramot.

Fel vannak vértezve az immunválasz terjesztésére az egész testben, a vérkeringésen keresztül.

(„Adaptív immunválasz”) .

Az aktivált limfociták a nyirokrendszeren keresztül elérik a véráramot. Fel vannak vértezve az immunválasz terjesztésére az egész testben, a vérkeringésen keresztül. („Adaptív immunválasz”) .

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .