Glaukóma (Zöld hályog) + Kezelési talptérkép

A glaukóma egy  szembetegség, ahol a látóideg károsodik . Ezt általában a szem elülső részén felhalmozódó folyadék okozza, ami növeli a szem belsejében lévő nyomást.
A glaukóma egy  szembetegség, ahol a látóideg károsodik . Ezt általában a szem elülső részén felhalmozódó folyadék okozza, ami növeli a szem belsejében lévő nyomást. A glaukóma látásvesztéshez vezethet, ha nem időben diagnosztizálják és kezelik. Bármilyen korú embert érinthet, de leggyakrabban felnőtteknél fordul elő. 

A glaukóma tünetei

A glaukóma általában tünetmentes. Sok éven át lassan alakul ki, és először a látó tér beszűkülés (perifériás látás)jelentkezik.  Emiatt sokan nem veszik észre, hogy glaukómájuk van és ez gyakran csak egy rutin szemvizsgálat során derül ki.  A homályos látás vagy szivárványszínű körök látása a glaukóma jelei lehetnek. Általában a két szem érintett, de az egyik szemnél rosszabb lehet. Néha a glaukóma hirtelen alakulhat ki és az alábbiakat okozhatja: intenzív szemfájdalom, hányinger és hányás, vörös szem, homályos látás.

Amikor ezeket a tüneteket tapasztalja, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Ha glaukómája van, a korai diagnosztizálás és kezelés segíthet megakadályozni a látás romlását.

Kezelés nélkül a glaukóma végül vaksághoz vezethet!

A glaukómának különféle típusai vannak.

A leggyakoribb elsődleges nyitott zugú glaukóma. Ez általában évek során, lassan fejlődik ki. Ennek oka az, hogy a szem folyadék elvezető csatornái idővel fokozatosan eltömődnek. Lehet genetikai ok, veleszületett betegség is.

A glaukóma másik típusa a másodlagos nyitott zugú glaukóma. A csarnokzug elvezető rendszerének eltömődése, kóros elváltozása, vagy az elvezető vénák magas nyomása miatt alakul ki. Nagyon gyorsan megnövekszik a szem belső nyomása. Kialakulhat mögöttes szembetegség, például szemgyulladás által okozott gyermekkori glaukóma (veleszületett glaukóma).  Ez nagyon ritkán fordul elő.

A glaukóma több okból is előfordulhat. A legtöbb esetet a szemnyomás növekedése okozza. Ez a nyomásnövekedés ezután károsítja az ideget, amely a szemet összeköti az aggyal (látóideg).

A glaukóma okai

A glaukóma több okból is előfordulhat. A legtöbb esetet a szemnyomás növekedése okozza. Ez a nyomásnövekedés ezután károsítja az ideget, amely a szemet összeköti az aggyal (látóideg).

Bizonyos dolgok növelik a kockázatot, ideértve:

Az életkor – a glaukóma egyre gyakoribbá válik öregkorban.

Családtörténet – valószínűbb, hogy glaukóma alakul ki, ha szülőknek vagy testvérének van ez betegsége.

Egyéb egészségügyi állapotok – például rövidlátás , távollátás és cukorbetegség.

A megelőzéséhez a rendszeres szemvizsgálat szükséges!

Legalább kétévente rendszeres szemvizsgálatot kell végeztetni.

Ide tartozik a látás vizsgálat és a szemnyomás mérése.

Glaukóma kezelése.

Nem lehet visszafordítani a látásvesztést, amely a glaukóma diagnosztizálása előtt történt, de a kezelés segíthet megakadályozni a látás romlását!

Az ajánlott kezelés a glaukóma típusától függ, de a következő lehetőségek közül választhat:

Szemcsepp – a szemnyomás csökkentése érdekében.

Lézeres kezelés – az eltömődött vízelvezető csövek felnyitása vagy a folyadéktermelés csökkentése a szemében.

Műtét – a folyadék kifolyásának javítására.

Kerülendők a „Puffasztós” ételek!

Rendszeres állapot ellenőrzésre és a kezelés hatásának ellenőrzésére van szükség.

A glaukóma kezelése reflexológiával:

1.Szem

kép 1 / 14

A glaukóma kezelése reflexológiával.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .